19
Пет, Апр

Когато искате да се разберете

Всеки ден попадаме в ситуации, в които интересите ни се сблъскват с тези на някой друг.

Въпреки, че това е естествено, често то е свързано с много неприятности – губим пари, време и нерви, за да се справим, а това вреди на бизнеса и личния ни живот.

 

Най-често проблемът е, че някой не си изпълнява задълженията към вас, напр.

 

  • време е за месечната ви вноска към банката, а ваш длъжник от месеци не се издължава,
  • доставчикът не спазва срока, а когато най-сетне получите стоката се оказва, че не е точно такава, каквато сте я поръчали,
  • друг път някой отявлено ви пречи:
  • искате да получите приличен наем за апартамента си, а наемателят ви нито си плаща, нито можете да го изгоните,
  • предлагате добър проект на шефа си, но ваш колега го убеждава парите да бъдат изразходени за друго,
  • искате да продадете имота си, но един от тримата ви съсобственици не иска да чуе нищо за това,
  • не можете да се разберете със съдружника си по основни въпроси за политиката към клиентите, но пък той не иска да се разделяте.

Спорните ситуации в бизнеса се допълват от тези в личната сфера:

  • все по-трудно се разбирате с половинката си, но при споменаването на раздяла се разгаря емоционална драма,
  • отдавна сте разделени, но достъпът до детето ви е строго ограничен.


Как да се разберете?

 

Естествената ни първа реакция при спор е да опитаме да уредим въпроса с разговор – да чуем какъв е проблема, какво иска другата страна. Тези разговори често са неприятни и стават повод за размяна на нападки и обвинения, което влошава комуникацията и почти никога не решава проблема.

 

Най-често, когато попадаме в конфликтна ситуация, е трудно да запазим спокойствие и да използваме добре уменията си да общуваме и да преговаряме, защото сме лично засегнати от конфликта. В този случай преодоляването му е много по-лесно и безпроблемно, ако има някой, който да изслуша позициите и на двете страни, да успокои емоциите и да помогне да се проведе разговор по същество.

 

В повечето спорни ситуации от ежедневието ни можем да се справим сами. При ескалиране на напрежението или когато търпим твърде много загуби – емоционални, на време или средства, е добре да получим съдействие от неутрално лице, професионалист в преговорите и комуникацията.

 

Задачата на това лице е да подпомогне диалога между страните и да помогне за намирането на общи интереси и взаимноизгодни решения.

Новини

Повече: Новини