IV Лятна школа по медиация "Семейството в осъзнатия процес на медиация"

(Обучението отговаря на нормативните изисквания за придобиване на допълнителна специализация по семейна медиация)
4-7 септември 2020г., гр. Варна, Св. св. Константин и Елена, х-л „Корал“

Скъпи приятели и съмишленици,

Корона вирусът и извънредната ситуация не ни отказват от плануваната IV Лятна школа по медиация, а силно ни мотивират да сме гъвкави, да търсим нови решения и да я направим ВЪЗМОЖНА. Уникалният формат на школата не позволява да я пригодим онлайн, тъй като неотменна част от нея е морето, директното общуване и да си кажем "наздраве" на живо.

С радост Ви каним отново на IV Лятна школа по медиация "Семейството в осъзнатия процес на медиация"

С нови дати: от 04.-07. Сеп 2020 г.
гр. Варна, Св. св. Константин и Елена, х-л „Корал“


Знаем, че не точно сега, но съвсем скоро ще се срещнем отново спокойни, ще се прегърнем, ще обменяме опит и знания – и то лице в лице.
А вечерта ще я посрещнем с чаша вино и реещите се гласове на чайките.

Както често се случва в криза, днес повече от всякога осъзнаваме колко важни са ценностите и уменията, които учим, развиваме и разпространяваме със и чрез медиацията – да се вникне безпристрастно в естеството на проблема, да се търси общо решение – удовлетворително за всички страни, да сме осъзнати и емпатични.

Защото вярваме в споделянето. Защото вярваме в медиацията.

Очакваме ви!
ЗАПИШЕТЕ СЕ СЕГА ТУК: http://mediation-net.eu
ПЛАЩАНЕТО МОЖЕ ДА НАПРАВИТЕ ПО-КЪСНО, ДО 20 АВГУСТ 2020.
ЦЕНА: 390 ЛВ.

*Оставаме гъвкави и осъзнати и ще ви уведомим своевременно, ако обстоятелствата налагат допълнително отлагане.

Какво е новото тази година:

  • Фокусираме се върху фигурата на медиатора;
  • Обследваме тематичното поле на семейната медиация;
  • Насочваме се към Северното Черноморие.

I. Медиаторът - силната трета страна в неутралната процедура по медиация

В едно свое почти неизвестно интервю Уилям Юри говори за медиатора като „могъщата“ трета страна и му възлага ролята на мета-медиатор , който съумява да погледне отвън, да оркестрира и включи в диалога „външните“ гласове. В този дух, предвиждаме лекции за осъзнатия подход (т.нар . mindfulness ), като възможност за преодоляване на менталните и емоционалните бариери на семейния медиатор.

II. Семейната медиация - вътрешните и външните гласове в процедурата

Програмата на Лятна школа 2020г. е съобразена с изискванията на Наредба № 2 от 15.03.2007г. на министъра на правосъдието за получаване на сертификат за преминат курс по специализирана семейна медиация. Поставяме тематични акценти върху родителското отчуждение, домашното насилие, мястото на детето в медиацията и най-добрия интерес на детето. Ще обсъждаме подробно какво може и какво не следва да съдържа едно споразумение, което се очаква да бъде внесено за одобрение от съд. Предвиждаме и система от практически занятия – групови упражнения за усъвършенстване на медиаторски техники и симулации на медиации по семейни спорове. В допълнение, предвиждаме и множество изненади, сред които – лекция на писатели за ролята на семейния медиатор като разказвач на истории.

III. Северното Черноморие, курортът Св. св. Константин и Елена – нашето ново място за обучение и отдих
Обучението и организираното настаняване са предвидени в хотел „Корал“, курорта Св. св. Константин и Елена, гр. Варна (вж. по-долу).

Програмата - Изтеглете като PDF

АЛТЕРНАТИВНА ПРОГРАМА Майндфълнес - Изтеглете като PDF


NB! За записване: ФОРМУЛЯР на сайта www.mediation-net.eu. За въпроси: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

Основни гост-лектори

Съдия Галя Вълкова
Лектор Съдия Галя Вълкова

Галя Вълкова е магистрат в Софийски районен съд. Преминала обучения по медиация и преговори (вкл. Фулбрайт летен институт), тя препраща първите съдебни спорове в областта на родителските конфликти и семейното право за разрешаването им чрез медиация към Центъра за спогодби и медиация към СРС и СГС. Съдия Вълкова работи активно за въвеждането на възстановителното правосъдие у нас. Съавтор е на труда „Отчуждението на детето от неотглеждащия го родител – понятие, специфики и конструктивни подходи за преодоляването му“.

Д-р Юлия Раданова

Лектор Д-р Юлия Раданова

Медиатор, доктор на Юридическия факултет на УНСС с дисертация относно медиацията в брачните отношения, активен член и обучител от екипа на ПАМБ, университетски преподавател по медиация и алтернативно решаване на спорове, адвокат. Завършила е право в Софийски Университет “Св. Климент Охридски”. Притежава диплома по английско и европейско право от Британски правни центрове, съвместно с Университета на Кеймбридж. Специализирала е медиация в Университета на Харвард. През 2018г. участва в научно изследване, като част от програма за обмен на докторанти в Чикаго – Kent College of Law, Illinois Institute of Technology. Юлия е един от инициаторите и активните участници в проекта „Децата на фокус в реформата на съдебната система“, чиято основна е цел е пилотирането на информационни сесии с медиатори за родители, преминаващи през развод, с оглед изместване фокуса на родителите от антагонизма на конфликта към охраняването най-добрите интереси на децата.

Веселина Живанкина

Лектор Веселина Живанкина

Веселина Живанкина е сертифициран mindfulness-терапевт и трейнер към Institut für Entspannungstechniken und Kommunikation, Германия.
В своите авторски програми и лекции Веселина съобразява майндфулнес практиките с конкретния профил на групата, обучавайки участниците как да използват подкрепящите и лечебни свойства на тези практики в различните сфери от собствения си живот – на работното място, като превенция от хроничен стрес и бърнаут, за повишаване на осъзнатостта и емоционалната компетентност и много други.
Като сертифициран медиатор Веселина вижда потенциала на майндфулнес практиките за подобряване и развиване на медиаторския процес. Тя обръща особено внимание върху подкрепата, която майндфулнес може да даде на медиатора при постигане на балансираност, неутралана нагласа, спокойствие.
Мисията на Веселина е да покаже, как майндфулнес развива съществени качества и прави медиатора по-добър, а самия медиационен процес ‚in flow‘ - т.е. случващ се естествено и с лекота, затова и неизтощителен и ненатоварващ.

Такси

  • Такса за участие в обявените модули - 390 лв. за 4 дни ; със срок до 10.08.2020г.

Таксите включват обучението и не покриват нощувки, транспорт и храна (посочените разходи се поемат от участниците и се заплащат отделно).